Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας: δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους!

Ολοι όσοι είμαστε ιδιοκτήτες σκύλων, είμαστε υποχρεωμένοι, εκτός από τα δικαιώματά μας, να γνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις μας.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πως σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας κατά την βόλτα, και να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό.

"Αρθρο 5: Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

 στ) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,"

Φυσικά, αν ήμασταν συνηδειτοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους, και όχι να μας επιβάλλεται από το νόμο και με κάποιο πρόστιμο. Θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένο πως έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας, να τον γυμνάσουμε, να τον κοινωνικοποιήσουμε, και φυσικά να κάνει και τις ανάγκες του, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό, και να μην μετατρέπουμε τους δρόμους σε δημόσια αποχωρητήρια!

Ολοι ξεκινώντας τη βόλτα με τον τετράποδο φίλο μας, θα πρέπει να είμαστε προμηθευμένοι με χαρτιά, σακούλες, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας φανεί εύχρηστο, ώστε να μαζέψουμε αμέσως τα περιττώματα του σκύλου μας, και να τα πετάξουμε στον κοντινό κάδο απορριμάτων. 
Αν έχουμε και ένα μπουκαλάκι νερό μαζί μας, και ξεπλένουμε και τα ούρα του, όταν το σκυλί μας κάνει την ανάγκη του σε ρόδες αυτοκινήτων ή σε γωνίες σπιτιών και όχι σε κάποιο χώμα, δέντρο ή παρτέρι όπου τα ούρα απορροφούνται αμέσως, και να καθαρίζουμε την περιοχή από τα ούρα και την οσμή τους, ακόμα καλύτερα.

Οι συμπολίτες μας, και αυτοί που έχουν κατοικίδιο, και πολύ περισσότερο αυτοί που δεν έχουν, έχουν το δικαίωμα να περπατούν σε δρόμους και πεζοδρόμια καθαρά, χωρίς περιττώματα και σκουπίδια. Μέχρι στιγμής πολύς κόσμος αγανακτεί, και με το που βλέπει άνθρωπο να βγάζει βόλτα τον σκύλο του, διαμαρτύρεται γιατί θεωρεί αυτόματα πως σε λίγη ώρα ο δρόμος θα έχει βρωμίσει με παρατημένα περιττώματα. Γι'αυτή την κατάσταση είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι, και μόνο εμείς μπορούμε να την αλλάξουμε, και να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα που θα το μιμηθούν όλοι οι φίλοι μας σκυλοιδιοκτήτες.
 
Με το να διατηρούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε καθαρό, δείχνουμε υπευθυνότητα, σεβασμό προς τους συμπολίτες μας, και σεβασμό προς στην πόλη μας.
Ας δείξουμε όλοι τον πολιτισμό μας, και ας διατηρήσουμε τον τόπο μας καθαρό, έτσι ώστε να μπορούμε να συμβιώνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και σκύλοι αρμονικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου