Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Για όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους λόγω κρίσης... μια διδακτική ιστορία!

Γι’ αυτούς που εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους λόγο οικονομικής κρίσης.

"Ένας άνθρωπος, το άλογό του και το σκυλί του περπατούσαν σ ένα δρόμο. Καθώς περνούσαν δίπλα από ένα τεράστιο δέντρο, έπεσε ένας κεραυνός και όλοι έμειναν στον τόπο. Αλλά ο άνθρωπος δεν αντιλήφθηκε ότι είχε πια αφήσει τον κόσμο τούτο και συνέχισε να περπατάει με τα ζώα του. Μερικές φορές οι πεθαμένοι θέλουν χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τη νέα τους κατάσταση...
Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς, ανηφορικός, ο ήλιος έκαιγε και αυτοί είχαν ιδρώσει και διψούσαν πολύ.
Σε μια στροφή διέκριναν μια μεγαλόπρεπη πύλη, καμωμένη ολόκληρη από μάρμαρο, που οδηγούσε σε μία πλατεία στρωμένη με χρυσάφι, που στο κέντρο της είχε μία πηγή από όπου ανάβλυζε κρυστάλλινο νερό.
Ο οδοιπόρος προχώρησε προς τον άνθρωπο που φύλαγε την είσοδο:
"Καλημέρα".
"Καλημέρα", απάντησε ο φύλακας.
"Ποιος είναι αυτός ο τόσο όμορφος τόπος;"
"Είναι ο παράδεισος".
"Ωραία που φτάσαμε στον παράδεισο, διψάμε πολύ".
"Μπορείτε να μπείτε,κύριε, και να πιείτε όσο θέλετε" και ο φύλακας έδειξε την πηγή.
"Το άλογο και το σκυλί μου διψάνε κι αυτά".
"Λυπάμαι πολύ" είπε ο φύλακας. "Εδώ δεν επιτρέπονται ζώα".
Ο άνθρωπος στενοχωρήθηκε επειδή διψούσε πολύ, αλλά δεν ήθελε να πιει νερό μόνο αυτός. Ευχαρίστησε το φύλακα και συνέχισε το δρόμο του.
Αφού περπάτησαν πολλή ώρα στην ανηφόρα, εξαντλημένοι πια, έφτασαν σ ένα μέρος που είχε για είσοδο μια παλιά ξύλινη πύλη που οδηγούσε σ ένα χωματόδρομο πλαισιωμένο από δέντρα.
Στη σκιά ενός από τα δέντρα καθόταν ένας άνθρωπος μ ένα καπέλο στο κεφάλι, ίσως και να κοιμόταν.
"Καλημέρα" είπε ο οδοιπόρος.
Ο άνθρωπος έγνεψε με το κεφάλι.
"Διψάμε πολύ, εγώ το άλογό μου και το σκυλί μου".
"Έχει μια πηγή σ' εκείνες τις πέτρες" είπε ο άνθρωπος δείχνοντας το σημείο "Πιείτε όσο θέλετε".
Ο άνθρωπος, το άλογο και το σκυλί πήγαν ως την πηγή και έσβησαν τη δίψα τους. Ο οδοιπόρος γύρισε για να τον ευχαριστήσει.
"Ελάτε πάλι όποτε θέλετε" απάντησε ο άνθρωπος.
"Αλήθεια, πως λέγεται αυτό το μέρος;"
"Παράδεισος".
"Παράδεισος;;" Μα ο φύλακας της μαρμαρένιας πύλης είπε ότι ο παράδεισος ήταν εκεί!"
"Εκεί δεν είναι ο παράδεισος, είναι η κόλαση".
Ο οδοιπόρος τα χασε "Πρέπει να τους απαγορεύετε να χρησιμοποιούν το όνομά σας! Αυτό σίγουρα θα προξενεί μεγάλα μπερδέματα!"
"Καθόλου, αντίθετα μας κάνουν μεγάλη χάρη. Επειδή εκεί μένουν όλοι αυτοί που είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τους καλύτερούς τους φίλους..."

 

Paulo Coelho

"Save a Greek Stray" από την Εριέττα Κούρκουλου.

«Φωτιά» πήρε πριν από λίγες μέρες ο λογαριασμός της Εριέττας Κούρκουλου στο Ιnstagram. Η κόρη της Μαριάννας Λάτση εδώ και τρία χρόνια έχει ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Save a Greek Stray, με στόχο να βοηθάει τα αδέσποτα στην Ελλάδα, κάτι με το οποίο καταπιάνεται όπου κι αν βρίσκεται, ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών της.

Πριν από λίγες μέρες κατάφερε να σώσει ακόμη ένα σκυλάκι. Πρόκειται για τον Champ, ο οποίος είχε προσβληθεί από ερλίχια και ψώρα. Τον ανέλαβε με την ομάδα της στις 15 Ιουλίου, όταν την ειδοποίησαν κάποιοι ότι τον είδαν στην Ηλιούπολη. Η Εριέττα, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, αμέσως του άρχισε τις θεραπείες και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος για υιοθεσία. Μάλιστα, απολύτως ικανοποιημένη από την εξέλιξη της υγείας του σκύλου, ανέβασε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό πριν και μετά τη θεραπεία του. Αμέσως την κίνηση αυτή της Εριέττας έσπευσαν να σχολιάσουν οι διαδικτυακοί της φίλοι.

«Το αν αγαπάει κάποιος ή όχι τα ζώα είναι προσωπικό θέμα. Το να τα βλάπτει όμως είναι διαφορετικό. Για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον άρρωστος. Και το λέω θέτοντάς το πολύ ευγενικά. Αν έβλεπα με τα μάτια μου κάποιον να κακοποιεί ζώο, μπορεί και να τον σκότωνα. Ευτυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Μέσω του Save a Greek Stray έχουμε καταφέρει αργά αλλά σταθερά να δώσουμε σπίτια στα αδέσποτά μας. Εύχομαι να είναι η αρχή ενός τεράστιου έργου και πρέπει να συνεισφέρει όλη η Ελλάδα» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.

της Σάσας Σταμάτη 

πηγή: espressonews.gr

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Διδάξτε τα παιδιά σας, πως να συμπεριφέρονται στα ζώα!

Πώς να συμπεριφέρεστε στα ζώα Αν μάθει ένα παιδί πως «πρέπει» να τρέχει, να ουρλιάζει, να κλωτσάει και να πετάει πέτρες στα σκυλιά, τότε είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα κάποιο σκυλί θα το δαγκώσει!

Μια ιστορία… 
Η έντονη επιθυμία προσέγγισης για ένα λευκό-μαύρο σκύλο που δεμένο στο σκιερό σπιτάκι του απολάμβανε τη δροσιά εκείνου του μεσημεριανού του Σεπτέμβρη, έλκυσε το νεαρό παιδί να το πλησιάσει γεμάτο ερωτηματικά και περιέργεια. Τα δεκαπέντε του χρόνια φανερώνουν εύκολα την απειρία του αλλά και τον ενθουσιασμό του για τις αντιδράσεις του τεμπέλη σκύλου.
Βαριεστημένα κούνησε την ουρά του ενώ τα αυτιά του σηκώθηκαν στις βάσεις τους. Φάνηκε να απορούσε ο σκύλος γιατί αυτή η προσέγγιση από τον νεαρό αφού ούτε η ώρα του φαγητού ήταν, ούτε η ώρα του κυνηγίου. Τελικά σηκώθηκε και με μια απότομη αλλά προσεχτική κίνηση έχωσε το στενόμακρο κεφάλι του στη χούφτας του παιδιού.
Εκείνος πλημμυρισμένος από ενθουσιασμό για την αντίδραση του σκύλου άρχισε ήρεμα να τον χαϊδεύει ακουμπώντας τον μια στη ράχη και μία στην κοιλιά του, που πολύ πρόθυμα ο σκύλος γύριζε για να χαϊδευτεί φανερώνοντας την υποταγή του αλλά παράλληλα και την προθυμία για συμμετοχή και ανταπόδοση της παρουσίας του παιδιού στο χώρο.
Θα την φωνάζω «Τζένη» είπε ο νεαρός συνδυάζοντας το όνομα με εκείνη που λίγο παλαιότερα είχε δεσμεύσει το μυαλό του. Όταν έλυσε το σκύλο, εκείνο, αμέσως χάθηκε καλπάζοντας στο χέρσο χωράφι που για καλή τύχη του νεαρού ήταν περιφραγμένο, σταματώντας τόσο το ξέφρενο ρυθμό του σκύλου όσο και τον παγωμένο ιδρώτα που κόλλησε στιγμιαία στο μέτωπο του νεαρού…
Χρόνια αργότερα… το καταπράσινο λιβάδι φαινόταν ζωντανό κάνοντας ρυθμικές και συγχρονισμένες κινήσεις με τις κορυφές από τα στάχυα αφημένα στο ελαφρύ αεράκι του Μάρτη ενώ μια ασπρόμαυρη σφαίρα κινιόταν αφήνοντας διαδρομές σχεδόν γεωμετρικές…Ο μελαχρινός άντρας, σαραντάρης πια, πιο πίσω σήκωσε τι σφυρίχτρα του και κάλεσε επιτακτικά το σέτερ στο «έλα». Φαινόταν απόλυτος και κυριαρχικός στο χώρο. Έσκυψε και χάιδεψε το σέττερ που αστραπιαία βρισκόταν δίπλα στα πόδια του, λέγοντάς του, «μπράβο Τζένη».

Η διδαχή…
Η παραπάνω ιστορία δείχνει μερικά από τα ήπια προβλήματα που μπορεί να έχει ένα παιδί όταν έρθει αντιμέτωπος με ένα σκύλο. Τι είναι όμως αυτό που θα βοηθούσε ώστε τα παιδιά να καταστούν ικανά τόσο στο χειρισμό του αγαπημένου φίλου μας όσο και στην αποφυγή προβλημάτων με αυτά;

Δυστυχώς στη χώρα μας η κυνοφιλία είναι ακόμα σε νηπιακά στάδια. Θα πρέπει σαν υπεύθυνοι γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας να συμπεριφέρονται σωστά και υπεύθυνα απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Αν μάθει ένα παιδί πως «πρέπει» να τρέχει και να ουρλιάζει, να κλωτσάει και να πετάει πέτρες στα σκυλιά, τότε είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα κάποιο σκυλί θα το δαγκώσει και ακόμα πιο σίγουρο ότι κανένα σκυλί δεν θα τον εμπιστευτεί. Από την άλλη ένα ψύχραιμο παιδί που θα μάθει να είναι υπεύθυνο και που θα είναι δίκαιο μαζί του, θα απολαμβάνει την αγάπη από μέρους του αλλά και την χαρά να χειρίζεται έναν σκύλο σχεδόν με την χάρη ενός έμπειρου.
Είμαστε εμείς οι γονείς λοιπόν, που θα πρέπει να προσθέσουμε στο κεφάλαιο της σωστής συμπεριφοράς και εκείνο το κομμάτι που αφορά την σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και ιδιαίτερα προς τους σκύλους. Πρέπει να τα καταστήσουμε ικανά μέσω της γνώσης και της καθημερινής τριβής τόσο στον ορθό χειρισμό όσο και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. 
Είναι άλλωστε γνωστή η φράση «μαθητής που δεν έμαθε, δάσκαλος δεν δίδαξε»!
 
Του Σπύρου Δέδε
Εκπαιδευτή


πηγή: skilia.gr

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σκέψεις του ''τι εστi φιλόζωος'' την σήμερον ήμερα.

Μια επιστολή που μας υπενθυμίζει πως το μέτρο, η ψυχραιμία και η ωριμότητα πρέπει να κυριαρχούν πάντα στις πράξεις μας. Αξίζει να τη διαβάσετε.

Π.Φ.Π.Ο. - Επιστολές: Π.Φ.Π.Ο. - Επιστολές: Σκέψεις του ''τι εστi φιλόζωος'' την σήμερον ήμερα, από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Αργυράκη

α. Το κείμενο είναι γραμμένο σε λόγια γλώσσα, εξ ου και η γραμματική του κειμένου
β. Οι απόψεις της απηχούν και τις απόψεις της Π.Φ.Π.Ο. και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων
 

"Δύο γεγονότα συνέτειναν στην απόφασή μου να καταθέσω μερικές σκέψεις.

Αφ’ ενός οι απαράδεκτες συμπεριφορές ωρισμένων οιωνεί <<φιλόζωων>> στην περί τα δικαστήρια περιοχή κατά την προσαγωγή κατηγορουμένων για παραβάσεις του Ν.4039/2012, καθώς και ένα γενικώτερο υβρεολόγιο που εφαρμόζεται σε επίπεδο διαλόγου ευρύτερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφ’ ετέρου η συμμετοχή μου σε δέκα τουλάχιστον επιστημονικά προεδρεία στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, απ’όπου συνήγαγα τα εξής συμπεράσματα.

Σήμερα η ανάγκη επανατοποθέτησης του ορισμού του ανθρώπου απέναντι στα ζώα ως βιολογικούς εταίρους και στην φύση εν γένει γίνεται όχι μόνον απαραίτητη, αλλά ανάγεται σε επίπεδο νέας πολιτικής ιδεολογίας, από την οποία απορρέουν οικονομικές, κοινωνιολογικές και πολιτισμικές παράμετροι. Φαίνεται λοιπόν πως σιγά – σιγά σχηματοποιείται στο Δυτικό Κόσμο ένας τέτοιος πολιτικός – φιλοσοφικός πόλος αντίστασης απέναντι στους άκρατους οικονομισμούς που τείνουν να διαλύσουν όλον τον συνεκτικό ιστό του σύγχρονου πολιτισμού.

Το να είναι κανείς φιλόζωος επομένως, δεν μπορεί να αποτελή το επιστέγασμα ψυχοπάθειας, υστερίας ή αναίδειας, επειδή είναι τίτλος τιμής πολύ ειδικών ανθρώπων με πολύ σημαίνουσα ιδεολογία.
Όλοι εμείς που συνειδητά είμαστε οι σύγχρονοι παρτιζάνοι του δάσους του τσιμέντου, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των νόμων και των Κοινοτικών και άλλων διαχειριστικών μηχανισμών, δεν επιτρέπεται σε καμμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να ταυτιζώμαστε με συμπεριφορές που υποδηλώνουν κοινωνική παθογένεια, γιατί έτσι ενεργούμε αυτοαναιρετικά και αυτοκαταστροφικά.

Δεν έχει νόημα να οχυρωνώμαστε πίσω από τα πολιτειακά μας επιτεύγματα ή να υπερηφανευώμαστε για τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, αν η συμπεριφορά μας στον καθ’ημέραν βίον μας θέτη αυτομάτως εκτός και της απλής έστω σύμβασης ανταλλαγής απόψεων. Ο,τιδήποτε δεν βασίζεται σε ψύχραιμη επιχειρηματολογία και κατευναστική, έως συγκαταβατική, οπτική, πρέπει να μας κάνει να ντρεπώμαστε βαθύτατα, γιατί προδίδουμε και καταστρέφουμε εν τη γενέσει του ένα ιδεολογικό οικοδόμημα προς το οποίο τείνει να εναποθέση πολλές ελπίδες όσος πολιτισμένος κόσμος μπορεί ακόμα να σκεφθή εποικοδομητικά και για το μέλλον. Από τούδε λοιπόν, τα όποια τέτοια δείγματα πρέπει να αποβάλωνται άμεσα από τους κόλπους του ευρύτερου φιλοζωικού δικτύου και να παραμένουν δακτυλοδεικτούμενα μέχρι την πλήρη τους εξάλειψη ή απομόνωση.

Ειλικρινά δική σας

Ρεγγίνα Αργυράκη

Συντονίστρια των Πανεπιστημιακών της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας"

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Μαθήματα Σεβασμού και Συμπόνοιας στα σχολεία


H ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 115 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ γράφει την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, και καλεί όλους να υπογράψουν το αντίστοιχο petition, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί η ζωοφιλική ενημέρωση σε όλα τα σχολεία. 

"Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερώνονται και να δείχνουν συμπόνοια σε κάθε μορφή ζωής από νεαρή ηλικία τότε που ακόμη διαμορφώνουν χαρακτήρα, ώστε σαν ενήλικες να σέβονται τη ζωή σε κάθε της μορφή και να μεταλαμπαδεύουν την γνώση αυτή και τη συμπόνοια στα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους. Αιτούμαστε με την υπογραφή αυτής της διαμαρτυρίας την εισαγωγή μαθημάτων σεβασμού και συμπόνοιας σε κάθε μορφή ζωής σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά μας να είναι αρτιότερα και σφαιρικότερα καταρτησμένα να αντιμετωπίσουν τη ζωή σαν ακαδημαϊκοί πολίτες."
 
To:
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μαθήματα Σεβασμού και Συμπόνοιας προς όλα τα έμβια όντα στα σχολεία
Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερώνονται και να δείχνουν συμπόνοια σε κάθε μορφή ζωής από νεαρή ηλικία τότε που ακόμη διαμορφώνουν χαρακτήρα, ώστε σαν ενήλικες να σέβονται τη ζωή σε κάθε της μορφή και να μεταλαμπαδεύουν την γνώση αυτή και τη συμπόνοια στα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους. Αιτούμαστε με την υπογραφή αυτής της διαμαρτυρίας την εισαγωγή μαθημάτων σεβασμού και συμπόνοιας σε κάθε μορφή ζωής σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά μας να είναι αρτιότερα και σφαιρικότερα καταρτησμένα να αντιμετωπίσουν τη ζωή σαν ακαδημαϊκοί πολίτες.

Sincerely,
[Your name] 

και συμπληρώστε όλοι τα στοιχεία σας!

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Συνέλαβαν τον άντρα που βίασε τη σκυλίτσα στο Ολυμπιακό χωριό.

Χθες μετά τις 19:00 συνελήφθη ο άνδρας, ο οποίος κατηγορείται ότι το πρωί του Σαββάτου άρπαξε από το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες μια σκυλίτσα μέσα από την αυλή του σπιτιού στην οποία ζούσε και στη συνέχεια τη βίασε.

Τον δράστη εντόπισε και συνέλαβε η Αστυνομία μετά από σχετική καταγγελία, αφού η γυναίκα που φρόντιζε το ζώο κράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του παλιού λευκού Toyota Corolla με το οποίο μετέφερε το σκυλί και επικοινώνησε με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων ζητώντας βοήθεια, αφού το σκυλί, δυόμιση ώρες μετά την απαγωγή του, επέστρεψε σπίτι του με αιμορραγία.

Ο άνδρας, Πολωνικής καταγωγής, όπως πληροφορηθήκαμε, παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι πήρε τον σκύλο «για να τον πάει βόλτα» αλλά αρνήθηκε ότι τον βίασε.

Τρεις γυναίκες, η Μάρθα Πουλτίδου με την Σταυρούλα Ζερβού και την Ιζαμπέλα Χιλμάρ, χθες μόλις πληροφορήθηκαν την κατάσταση της σκυλίτσας, έτρεξαν επί τόπου την πήραν και την μετέφεραν στο κτηνιατρείο της Νατάσας Καλογεροπούλου στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Εκεί η κα Καλογεροπούλου διαπίστωσε ότι το ζώο υπέφερε από θλάση μαλακών ιστών και πως ο τράχηλος (αφού το σκυλί ήταν θηλυκό) ήταν ανοιχτός. Αν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που έγιναν, θα βγουν αύριο όλοι γνωρίζουν ότι ο τράχηλος ενός σκυλιού είναι ανοιχτός μόνο αν έχει ζευγαρώσει.

Και οι σκυλίτσες ζευγαρώνουν μόνο σε περίοδο οίστρου. Το ζώο, όπως εξήγησε η κτηνίατρος στους αστυνομικούς, δεν ήταν σε οίστρο και προφανώς η αιμορραγία στο αιδοίο της ήταν αποτέλεσμα βιασμού!

Ο άνδρας αναμένεται να δικαστεί σήμερα στις 11:30 στο πλαίσιο του αυτοφώρου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στο Κτίριο 16 της πρώην Σχολής Ευελπίδων και φιλοζωικές οργανώσεις στην Αττική έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο σημείο.

Όπως εξήγησε η Μάρθα Πουλτίδου – που έκανε και την σχετική καταγγελία εναντίον του δράστη – η κτηνίατρος ήταν καταπέλτης εναντίον του και από τον εισαγγελέα ζητήθηκε ιατροδικαστική εξέταση ώστε να ελεγχθεί αν όντως είναι αυτός που βίασε το σκυλί. Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4039/2012 απαγορεύει την κτηνοβασία.
πηγή: zoosos.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τους σκύλους.

Οι σκύλοι δεν είναι μικρά τετράποδα ανθρωπάκια ντυμένα με γούνα!  
Σκέπτονται διαφορετικά από εμάς και δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα μας, παρά μόνο αν ξοδέψουμε χρόνο να τους μάθουμε κάποιες λέξεις.
Όμως, βασικότερος τρόπος επικοινωνίας με έναν σκύλο, δικό μας ή ξένο, είναι οι κινήσεις μας ή αλλιώς, η γλώσσα του σώματος.


Πώς μπορούμε να γνωριστούμε με έναν σκύλο; 
Αν συναντήσετε κάπου έναν σκύλο που πάει βόλτα (με λουρί) συνοδευόμενος από τον ιδιοκτήτη του (=κηδεμόνα του) και θέλετε να γνωριστείτε, πρώτα ρωτάτε όποιον "μεγάλο" σας συνοδεύει και μετά απαραίτητα ρωτάτε τον συνοδό του σκύλου αν σας αφήνουν να γνωριστείτε. Αν ναι, σταθείτε μπροστά του και ακίνητοι σε απόσταση ενός μέτρου και απλώστε ήρεμα το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω για να έρθει να το μυρίσει ο σκύλος. Αν μετά από αυτήν την γνωριμία θέλετε να τον χαϊδέψετε, κατεβάστε ήρεμα το χέρι σας προς το στήθος του και χαϊδέψτε τον εκεί μαλακά. Αποφύγετε πάντα να σκύψετε πάνω από το σώμα του σκύλου.

Κανόνες συμπεριφοράς προς αδέσποτους σκύλους και όχι μόνο:


1. Πρώτα απ΄ όλα, συναντώντας έναν αδέσποτο σκύλο, ρωτάτε κάποιον "μεγάλο" αν σας αφήνει να καλέσετε τον σκύλο κοντά σας. Αν ναι, σταθείτε ακίνητοι τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά του, χαμηλώστε την στάση του σώματός σας λυγίζοντας λίγο τα γόνατά σας, μιλήστε του με γλυκιά φωνή και απλώστε ήρεμα το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω. Αν σας πλησιάσει, αφήστε τον να μυρίσει το χέρι σας. Αν δεν θέλει να έρθει, πρέπει να σεβαστείτε την επιθυμία του. Μην πάτε προς το μέρος του εσείς γιατί το ότι δε σας πλησίασε σημαίνει ότι μπορεί να σας φοβάται. Αφήστε τον λοιπόν στην ησυχία του. Αν τον πιέσετε ακολουθώντας ή πλησιάζοντάς τον, θα τον φοβίσετε ακόμα περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του δεν σημαίνει πάντα ότι είναι χαρούμενος. Σκεφτείτε ότι ο συγκεκριμένος σκύλος μπορεί να φοβάται να σας πλησιάσει γιατί την τελευταία φορά που τόλμησε κάτι τέτοιο, όχι με εσάς αλλά με κάποιον άλλον, εκείνος του φέρθηκε άσχημα και τον τρόμαξε.
2. Τώρα, ας πούμε ότι ο σκύλος που καλέσατε κοντά σας ήρθε και εσείς θέλετε να τον χαϊδέψετε. Χαϊδέψτε τον λοιπόν μαλακά και χαμηλά στο στήθος του (όχι στο κεφάλι ή στην πλάτη) χωρίς να σκύψετε πάνω από το σώμα του. Έτσι του λέτε στην γλώσσα του ότι είσαστε φίλοι του και όχι εχθροί του. Και πάλι, αν την ώρα που απλώνετε το χέρι σας για να τον χαϊδέψετε εκείνος κάνει προς τα πίσω ή γρυλίσει, ήρεμα τραβήξτε το χέρι σας, σηκωθείτε και αργά απομακρυνθείτε, αφήνοντάς τον στην ησυχία του. Μπορεί να έρθει κοντά σας την επόμενη φορά που θα τον συναντήσετε τυχαία και θα τον καλέσετε κοντά σας. 
3. Αν κάνετε ποδήλατο και δείτε σκύλο ή σκύλους που τρέχουν γύρω σας σαν να σας κυνηγάνε, σταματήστε, κατεβείτε από το ποδήλατο και περπατείστε αργά προς τα εκεί που πηγαίνατε. Σε περίπτωση που οι σκύλοι αυτοί ήρθαν τρέχοντας από εκεί που θα πηγαίνατε, τότε στρίψτε ήρεμα προς μια άλλη κατεύθυνση γιατί μάλλον οι σκύλοι προσπαθούν να σας «διώξουν» από περιοχή που θεωρούν δική τους. Μην τρέξετε. Ούτως ή άλλως όλοι οι σκύλοι και τρέχουν γρηγορότερα από εμάς και κάνουν αυτόν τον «σαματά» μέχρι να απομακρυνθούμε από την «περιοχή» τους. 
4. Αν σας συμβεί ένας σκύλος να τρέξει και να πηδήξει πάνω σας, μαζέψτε τα χέρια σας πίσω από το σβέρκο σας και αργά περπατήστε προς τα πίσω.
5. Μην κοιτάτε επίμονα έναν σκύλο στα μάτια γιατί θα νομίσει ότι τον απειλείτε. 
6. Οι σκυλίτσες που έχουν κουτάβια θα τα προστατέψουν με κάθε τρόπο οπότε μην τις ενοχλείτε. Επίσης προσέξτε την συμπεριφορά σας προς σκύλους (αδέσποτους ή μη) που τρώνε ή παίζουν με κάτι που έχουν στο στόμα τους. Μην τους ενοχλείτε γιατί μπορεί να πιστέψουν ότι θέλετε να τους πάρετε το φαγητό τους ή το παιχνίδι τους.
7. Επίσης, δεν είναι σωστό να ενοχλούμε έναν σκύλο που βρίσκεται πίσω από την μάντρα ενός σπιτιού. Ούτε τρέχουμε πάνω-κάτω, ούτε πετάμε αντικείμενα μέσα από την μάντρα ή το συρματόπλεγμα, ούτε βάζουμε τα χέρια μας μέσα στον χώρο του, γιατί ο σκύλος προστατεύει το σπίτι του και νομίζει ότι εμείς θέλουμε το κακό του ή το κακό της οικογένειάς του. Απλά προσπερνάμε την μάντρα ήρεμα.
8. Να προσέχετε ιδιαίτερα τους σκύλους που είναι δεμένοι. Είναι λάθος των ιδιοκτητών τους το ότι τους δένουν γιατί έτσι οι σκύλοι αυτοί γίνονται νευρικοί και στον χαρακτήρα, και στις κινήσεις τους γι αυτό και δεν πρέπει να τους ενοχλούμε. 

Σε όλους τους σκύλους φερόμαστε με σεβασμό
Δεν τους κυνηγάμε, δεν τους
περικυκλώνουμε, δεν τους πλησιάζουμε από πίσω αλλά μόνο από μπροστά, απ' όπου δηλαδή μας βλέπουν, δεν τους πειράζουμε τα αυτιά ή την ουρά, δεν τους τραβάμε την γούνα τους, δεν τους ενοχλούμε όταν κοιμούνται ή τρώνε. Επίσης, δεν αγκαλιάζουμε ποτέ έναν άγνωστο σκύλο - ίσως ούτε ακόμα τον δικό μας σκύλο - εκτός αν το κάνουμε πολύ ήρεμα και χωρίς να σκύβουμε από πάνω του και πάντα με την άδεια ενός μεγάλου που γνωρίζει τον συγκεκριμένο σκύλο. Γενικά οι κινήσεις μας όταν είμαστε κοντά σε έναν σκύλο που δεν γνωρίζουμε πρέπει να είναι ήρεμες, χωρίς στριγκλιές, κυνηγητό ή επίμονο κοίταγμα κατευθείαν στα μάτια του σκύλου γιατί όλα αυτά τον τρομάζουν και τον κάνουν να αισθάνεται ότι πρέπει να αμυνθεί.
 


Στον δρόμο πιο συχνά συναντάμε σκύλους αδέσποτους που τους έχουν εγκαταλείψει οι οικογένειές τους και όχι τόσο σκύλους που πάνε την βόλτα τους συνοδευόμενοι από κάποιον άνθρωπο. 
Πολλοί αδέσποτοι σκύλοι δεν βρίσκονται πια μαζί μας, γιατί αρχικά κάποιοι ασυνείδητοι τους παράτησαν και αργότερα κάποιοι άλλοι ... ενοχλήθηκαν από την ύπαρξή τους και τους δηλητηρίασαν. Γι αυτό και, αν δεν έχετε ήδη σκύλο ή σκύλους δικούς σας και θέλετε να αποκτήσετε, πρώτα σκεφτείτε ότι μεγαλύτερη ανάγκη για μια οικογένεια έχει ένας σκύλος αδέσποτος που μπορείτε να υιοθετήσετε και όχι ένας σκύλος που πωλείται σε κατάστημα. 
Σκεφτείτε επίσης ότι πρέπει να είσαστε υπεύθυνοι απέναντι σε οποιονδήποτε σκύλο, αγορασμένο ή υιοθετημένο, για τουλάχιστον 10-12 χρόνια. 
Τέλος, σκεφτείτε ότι ένας σκύλος, εκτός από ανάγκη για φαγητό, νερό, ένα κρεβάτι για να κοιμάται και βεβαίως τον γιατρό του, έχει ανάγκη από πολλή παρέα με την οικογένεια, γιατί από την φύση του είναι κοινωνικός. Για να μπορέσετε λοιπόν να του προσφέρετε την παρέα που χρειάζεται, πρέπει να διαθέτετε χρόνο και όχι απλώς να τον έχετε σαν τιμωρημένο στην βεράντα ή στον κήπο μόνο του όλη μέρα. 
Μην πιέζετε λοιπόν τους γονείς σας για την απόκτηση σκύλου σαν να τους πιέζατε για την αγορά ενός παιχνιδιού. Ο πρώτος έχει ψυχή!


Και μην ξεχνάτε παιδιά: εμβολιάζουμε τον σκύλο μας για να μην αρρωστήσει εκείνος κολλώντας κάποια ασθένεια από άλλο ζώο. Από την άλλη μεριά, οι πολύ λίγες ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος από έναν σκύλο (που π.χ. δεν φοράει κολάρο ή δεν παίρνει χαπάκια για τα ενδοπαράσιτα) είναι δερματικές παθήσεις ή παράσιτα. Γι αυτό, αφού χαϊδέψουμε έναν σκύλο πλένουμε τα χέρια μας, όπως άλλωστε τα πλένουμε όταν π.χ. γυρίσουμε από το σχολείο ή το σούπερ-μάρκετ, όταν κάνουμε χειραψίες με άλλους ανθρώπους, πριν φάμε, ή όταν πάμε στην τουαλέτα.


Αν τελικά, αναλογιζόμενοι υπεύθυνα όλα τα παραπάνω αποφασίσετε να αποκτήσετε σκύλο, τότε να ξέρετε ότι σίγουρα θα σας δώσει πολύ μεγάλη χαρά η καθημερινή ενασχόληση μαζί του. Με τον σκύλο σας θα γίνετε σύντροφοι και αχώριστοι φίλοι. Θα σας δίνουν χαρά ακόμα και τα πιο απλά πράγματα γύρω από την φροντίδα του, όπως το να τον ταΐζετε, να του αλλάζετε το νερό του, να τον πηγαίνετε βόλτα μαζί με κάποιον ενήλικο, να παίζετε εποικοδομητικά για την σχέση σας παιχνίδια, κλπ.

πηγή: sapt.gr