Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η φρίκη των Puppy Mills και το καταπληκτικό έργο του National Mill Dog Rescue.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός  National Mill Dog Rescue, (NMDR), εδρεύει στο Colorado Springs των ΗΠΑ, και από την στιγμή της ίδρυσης του μέχρι σήμερα, έχει σώσει πάνω από 8.500 σκυλιά αναπαραγωγής που βρίσκονταν στα Puppy mills της χώρας, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες. Σκοπός του είναι να διασώζει τα ζώα, να τα περιθάλπτει και να τους βρίσκει οικογένειες όπου μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους.

Βασίζονται κατά κύριο λόγο στην προσφορά των εθελοντών και των ανθρώπων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες της φάσεις της διάσωσης, από την στιγμή που φεύγει το ζώο από το Puppy mill, την κτηνιατρική περίθαλψη που θα χρειαστεί, την εύρεση κατάλληλης οικογένειας, αλλά και την στήριξη και επίβλεψη της ζωής του ζώου με την καινούργια του οικογένεια, ακόμα και πολύ καιρό μετά την υιοθεσία.

Κάθε χρόνο γεννιούνται εκατομμύρια κουτάβια στα Puppy mills για να διοχετευθούν σε ανυποψίαστους αγοραστές από τα pet shops ή ακόμα και το ίντερνετ. Τα Puppy Mills είναι μέρη μαζικής αναπαραγωγής ζώων, και λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το κέρδος χωρίς να δίνουν καμία σημασία στην ευζωία των ζώων.

Τα νεογέννητα κουτάβια διακινούνται ευσπεσμένα μέσω ίντερνετ ή στις βιτρίνες των pet shops ώστε οι καταναλωτές να μην έρθουν ποτέ σε άμεση επαφή με τους χώρους όπου αυτά τα κουτάβια γεννιούνται και ζουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους, για να μην έχουν γνώση της φρίκης που επικρατεί εκεί. Στις εγκαταστάσεις των περισσότερων, για να μην πούμε όλων των Puppy Mills, επικρατεί η βρώμα και η εγκατάλειψη, και λείπει παντελώς η κτηνιατρική φροντίδα και ο απαιτούμενος χώρος για να ζουν τα ζώα αναπαραγωγής φυσιολογικά. 
Όλα τα ζώα είναι κλεισμένα σε μικροσκοπικά συρμάτινα κλουβιά, τις περισσότερες φορές δεν αγγίζουν το χώμα ούτε μια φορά στη ζωή τους, δεν έχουν καμία πρόσβαση στην άσκηση και το παιχνίδι, και μετά βίας μπορούν να γυρίσουν και να κάνουν μισό βήμα μέσα στο κλουβί τους, καθ όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής. 
Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καμία υποδομή για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες τον χειμώνα ή το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν από το ψύχος ή τον καύσωνα.


Αναγκάζονται να ζευγαρώνουν και να τεκνοποιούν κάθε φορά που τα θηλυκά έχουν οίστρο, με αποτέλεσμα μετά από 5-6 χρόνια συνεχούς αναπαραγωγής, τα θηλυκά πλέον να έχουν εξαντληθεί, εξαθλιωθεί και να μην αντέχουν πια να συνεχίσουν. Μέχρι τότε, πολλά από αυτά αρρωσταίνουν, αποκτούν διάφορες παθήσεις, και καμία ιατρική περίθαλψη δεν τους προσφέρεται.
Αντίθετα, όταν πια δεν μπορούν να είναι παραγωγικά, "πετιούνται" από τις εγκαταστάσεις, ώστε να πάρουν την θέση τους πιο νεαρά και υγιή ζώα που να μπορούν να συνεχίσουν αδιάκοπα το έργο της αναπαραγωγής.

Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η ακατάπαυστη αναπαραγωγή και δημιουργία καινούργιων κουταβιών στα puppy Mills, εκατομμύρια αδέσποτα ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο στα καταφύγια της Αμερικής. Όλα αυτά τα ζώα προέρχονται από οικογένειες που δεν τα ήθελαν πια, που τα παράτησαν στον δρόμο, και που αυτά με την σειρά τους δημιούργησαν μια καινούργια στρατιά αδέσποτων σκύλων.

Το πιο ηθικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που θα ήθελε να αποκτήσει ένα ζωάκι, είναι να υιοθετήσει και να σώσει ένα ζωάκι από κάποιο καταφύγιο ή από κάποια ομάδα διάσωσης. Και σίγουρα να μην αγοράσει κανείς ζώο από το ίντερνετ, από κάποιο pet shop ή από κάποια φάρμα, καθώς το 99% αυτών των κουταβιών προέρχονται από Puppy Mills.

Η πιο πρόσφατη διάσωση του National Mill Dog Rescue αφορούσε 45 σκυλιά που έσωσαν από Puppy Mills του Kansas και του Misousi. Τα τριάντα από αυτά μεταφέρθηκαν στο Arizona Animal Welfare League & APCA, το οποίο είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων στην Αριζόνα, στο οποίο δεν θανατώνουν τα ζώα, αλλά τα φροντίζουν και τους βρίσκουν μόνιμα σπίτια και οικογένειες. 

Η Theresa Strader, και η Lily
Η Theresa Strader, η οποία ίδρυσε το NMDR αμέσως μετά την πρώτη διάσωση που έκανε από Puppy Mill, της γνωστής Lily, ενός κακοποιημένου και παραμορφωμένου μικρού σκύλου, το οποίο έσωσε ένα βήμα πριν τον θάνατο και το κράτησε κοντά της για την υπόλοιπη ζωή του, λέει σχετικά με την τελευταία τους διάσωση: 

"Με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντών, καταφέραμε και πάλι να σώσουμε πολλές ζωές και να δώσουμε σε αυτά τα σκυλιά την ευκαιρία να ζήσουν έξω από το κλουβί. Τώρα πια τα σκυλιά θα λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται, θα κοινωνικοποιηθούν και σύντομα θα είναι έτοιμα για να βρουν την παντοτινή τους οικογένεια. Αυτά τα ζώα δεν είχαν περπατήσει ποτέ τους στο χώμα μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Οι διασώστες τράβηξαν σε βίντεο την στιγμή που τα σκυλάκια έκαναν τα πρώτα τους βήματα πάνω στο χώμα. Δείχνουν να είναι πραγματικά ευτυχισμένα, δεν νομίζετε?"

https://www.youtube.com/watch?v=Bv5flCWeT5k

Δείτε εδώ και άλλα βιντεάκια από προηγούμενες διασώσεις του National Mill Dog Rescue, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πρώτα διστακτικά βήματα των σκυλιών στο χορτάρι και τη φύση!

 https://www.youtube.com/watch?v=AE_z4bQlLTM



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου