Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικό τσιπ και μεταλλική ταυτότητα.

Εχετε σκυλάκι. Του έχετε βάλει όμως τσιπάκι? Το θεωρείτε περιττό, επιβλαβές ή υπερβολή?

Ορίστε μερικές πληροφορίες που ελπίζουμε να σας πείσουν για το αντίθετο:

 Το μικροτσίπ είναι ένα ηλεκτρονικό τσιπ, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που εμφυτεύεται υποδόρια στη δεξιά πλευρά του λαιμού κοντά στον ώμο του κατοικίδιού σας. Η διαδικασία γίνεται από κτηνίατρο, είναι γρήγορη κι εύκολη, δεν ταλαιπωρεί ούτε πονά το ζωάκι σας  και δεν έχει καμμία αρνητική επίπτωση στην υγεία του. Το τσιπ, αφού εμφυτευτεί, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση και ο χρόνος ζωής του είναι ο ίδιος με αυτόν του κατοικίδιού σας.

 Κάθε μικροτσιπ έχει τον δικό του μοναδικό αριθμό. Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει
ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο περιέχει την περιγραφή του κατοικίδιού σας, τα προσωπικά στοιχεία σας και τον αριθμό του τσιπ.

Ένα αντίγραφο αποστέλλεται με ευθύνη του κτηνιάτρου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διατηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και ένα τρίτο αντίγραφο κρατά ο κτηνίατρος στα αρχεία του.
Μετά την εμφύτευση, το τσιπ ανιχνεύεται και διαβάζεται από μια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (scanner).

Το κόστος για την εμφύτευση είναι περίπου 40 ευρώ, και δίδεται μόνο μια φορά για όλη την ζωή του ζώου. Το κέρδος που έχουμε όμως από την τοποθέτησή του, είναι πολλαπλάσιο, καθώς έχουμε την σιγουριά πως σε περίπτωση που χαθεί το σκυλάκι μας, όποιος το βρει θα μπορέσει να ανιχνεύσει τους ιδιοκτήτες του και να το επιστρέψει στην ασφάλεια του σπιτιού του.


Γενικά είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε τσιπάκι στο σκυλί μας, για πολλούς λόγους.
Αρχικά, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί πολύ εύκολα να επιστραφεί το σκυλί σε εμάς σε περίπτωση που αυτό χαθεί. 
Ελαττώνουμε τις κλοπές ζώων, καθώς με το σκανάρισμα του τσιπ βρίσκονται αυτόματα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του ζώου.
Μειώνουμε το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων και περιορίζουμε το πρόβλημα των αδέσποτων, καθώς όποιος αποδειχθεί πως έχει εγκαταλείψει το ζώο του, πληρώνει πλέον πρόστιμο 300 ευρώ.
Μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε και να αποτρέπουμε την μέχρι τώρα παράνομη και ανεξέλενκτη διακίνηση ζώων.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από το 2003, όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται να τους τοποθετήσουν τσιπάκι, και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο Ν. 4039 ΦΕΚ15/02.02.2012, το πρόστιμο για την μη έγκαιρη σήμανση του ζώου μας, ανέρχεται στα 300 ευρώ. 
Ο καινούργιος νόμος μάλιστα επιβάλλει ως υποχρεωτική την ηλεκτρονική σήμανση και στις γάτες, καθώς και σε όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται από φιλοζωικές οργανώσεις και δήμους.

 Εκτός από το τσιπάκι που είναι πλέον απαραίτητο, μια έξτρα μεταλλική ταμπελίτσα, με τα στοιχεία του σκύλου μας, το όνομά του, και διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του, κρεμασμένο από το περιλαίμιο του, είναι επίσης πολύ χρήσιμη. Το κόστος της είναι πολύ μικρό, λιγότερο από 5 ευρώ, και κάνει το ζώο μας να ξεχωρίζει αμέσως ως δεσποζόμενο και να μην θεωρηθεί ποτέ αδέσποτο. Επίσης βοηθά στην άμεση επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες, σε περίπτωση που το ζωάκι μας χαθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου