Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Judie - η τετράποδη ψυχολόγος!


Ένας καινούργιος σύμβουλος στο τμήμα παιδοψυχολόγων προσλήφθηκε πρόσφατα στο Λύκειο Prospect στο Σικάγο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την τετράποδη Judie, ένα golden retriever 18 μηνών που κλήθηκε να υποστηρίξει ψυχολογικά τους μαθητές σε μια περίοδο έντονου άγχους και πανικού.

Ο λόγος που τα παιδιά βιώνουν έντονα κρίσεις άγχους και πανικού αυτή την περίοδο, είναι η πίεση που αισθάνονται εν όψει τελικών εξετάσεων, τα οικογενειακά προβλήματα στο σπίτι εξ’ εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, αλλά και τα περιστατικά βίας στα σχολεία τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα.

Η Judie προσλήφθηκε από το σχολείο πριν 4 μήνες, και αποτελεί έναν από τους πολλούς τρόπους που εφαρμόζουν τα σχολεία στην Αμερική, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των στρεσαρισμένων και καταβεβλημένων μαθητών.

«Η Judie έχει φέρει μεγάλη διαφορά στους μαθητές. Χαμογελάνε, είναι χαλαροί, δείχνουν ξέγνοιαστοι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!» δήλωσε η χειρίστρια της Judie, η Λίντα Θόρτον. “H Judie έχει βοηθήσει πολλά παιδιά να ηρεμήσουν και να εκφράσουν με λόγια τις ανάγκες τους».


Η Judie βρίσκεται μέσα στις τάξεις, δίπλα στους μαθητές την ώρα του μαθήματος, πάει μαζί τους μέχρι το φωτοτυπικό μηχάνημα, τους κάνει παρέα στην καντίνα την ώρα του φαγητού, και παίζει με τα παιδιά την ώρα του διαλείμματος. Επίσης βρίσκεται μαζί τους κατά την διάρκεια των συνεδριών ψυχοθεραπείας που κάνουν τα παιδιά, και τους ανεβάζει την διάθεση.

Όταν η Judie δει κάποιο παιδί να κλαίει, πάει αμέσως δίπλα του και «παίρνει θέση» ώστε το παιδί να την χαϊδέψει και να διοχετεύσει πάνω της την υπερέντασή του.

«Είναι φανερή στα παιδιά η ανακούφισή τους. Αυτή είναι πολύ καλύτερη λύση από μια δόση αγχολυτικού φαρμάκου» υποστηρίζει η Θόρτον.



Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η καθημερινότητα των παιδιών είναι πολύ γρήγορη και σκληρή, και δυσκολεύονται να την παρακολουθήσουν και να την αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να αναπτύξουν την απαραίτητη υπομονή, αλλά και να μην έχουν τον χρόνο να επεξεργαστούν τα γεγονότα και να σκεφτούν λύσεις. Έτσι οι κρίσεις άγχους και πανικού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία. Το φαινόμενο έχει γίνει τόσο έντονο πλέον, που κάποιοι αμερικανοί γονείς, έχουν φτάσει να χαρακτηρίζουν την τελευταία χρονιά του Λυκείου, ως «την χρονιά του κλάματος»!


Σε αυτό το σημείο λοιπόν, η φροντίδα και η συναναστροφή με ένα ζώο αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς
-πρώτον, προκαλεί την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, της γνωστής «ορμόνης της ευτυχίας», που δεν είναι άλλη από αυτή που ενισχύει και το δέσιμο μεταξύ των μαμάδων και των μωρών,
- και δεύτερον, καταπολεμά το στρες εμποδίζοντας την απελευθέρωση της κορτιζόλης.


Η συμβολή των σκύλων στην ψυχολογική θεραπεία διάφορων καταστάσεων, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και πολλά χρόνια, στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες, οι σκύλοι βοηθούν τους ανθρώπους ψυχολογικά σε πολλές καταστάσεις. Είτε «εργάζονται» σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται παιδάκια με ανίατες ή δύσκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες, σε οίκους ευγηρίας, ή σε σχολεία, είτε γίνονται προσωπικοί θεραπευτές-προστάτες ατόμων με επιληπτικές κρίσεις, με αναπνευστικά ή κινητικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου