Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αγοραφοβικός σκύλος βγαίνει για πρώτη φορά βόλτα μετά από 18 μήνες!

Ο Τζακ με την Judy και την Lynne Marshall
Το 18 μηνών σοκολατί Λαμπραντόρ ο Τζάκ, που μένει με την οικογένειά του σε μια μικρή πόλη της Αγγλίας, τρομοκρατούνταν με την σκέψη να βγει έξω από την αυλή του σπιτιού του, τόσο πολύ, που το κορμί του έτρεμε κάθε φορά που προσπαθούσε να βγει έξω, το έπαιζε "ψόφιος", έκλαιγε, και έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αποφύγει την βόλτα έξω από το σπίτι.

Ο Τζακ δεν είχε βγει ΠΟΤΕ έξω από το σπίτι του, από τότε που ήταν κουτάβι. Ο μόνος καθαρός αέρας που είχε μυρίσει ποτέ, ήταν όταν έβγαινε δειλά δειλά στην άκρη της αυλής του σπιτιού για να κάνει τις ανάγκες του και να επιστρέψει μετά γρήγορα στο σπίτι.

Η ιδιοκτήτριά του, η 42χρονη Judy, προσπαθούσε επανειλημμένα να τον βγάλει έξω από το σπίτι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. "Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που προκάλεσε την φοβία του Τζακ, αλλά νομίζουμε πως μάλλον κάτι τον τρόμαξε όταν ήταν ακόμα κουταβάκι", λέει η Judy. "Κάθε φορά που προσπαθούσαμε να βγάλουμε τον Τζακ έξω από το σπίτι, ήταν φανερά ταραγμένος. Θα κόλλαγε στον τοίχο και θα αρνιόταν να κουνηθεί, θα γάβγιζε και θα έκλαιγε."

Αρχικά η Judy θεώρησε πως ο Τζακ περνάει απλώς μια φάση και έκανε υπομονή, όμως μετά από έναν χρόνο αποτυχημένων προσπαθειών, η Judy κατάλαβε πως η φοβία του ήταν πολύ σοβαρή και πως θα χρειάζονταν την βοήθεια ενός ειδικού.
Στην αρχή ζήτησαν την βοήθεια ενός εκπαιδευτή σκύλων, και στην συνέχεια όλα τα μέλη της οικογένειας προσπάθησαν ο καθένας με τον τρόπο του να κάνουν τον Τζακ να βγει έξω. Δεν τα κατάφεραν όμως.
"Ο Τζακ πλέον μεγάλωνε, κόντευε να ενηλικιωθεί και ενώ κατά τ' άλλα ήταν ένα καταπληκτικό και υγιές σκυλί, συνέχιζε να έχει τον τρόμο να πλησιάσει την πόρτα του σπιτιού και να δει τον κόσμο έξω από αυτό!"


Η Judy αποφάσισε τελικά να ζητήσει την βοήθεια της ψυχολόγου και ειδικής στην συμπεριφορά των σκύλων Lynne Marshall. Και η Lynne τελικά έδωσε την λύση, και αφού πέρασε μόνο ΜΙΑ ώρα παρέα με τον Τζακ, κατάφερε να τον βγάλει την πρώτη βόλτα της ζωής του!
"Ήμουν ενθουσιασμένη και έκπληκτη! Ήταν κάτι που δεν περίμενα να δω τόσο σύντομα! Ήμουν τόσο περήφανη για τον Τζακ!" λέει χαρακτηριστικά η Judy.
Η Lynne εργάζεται σχεδόν όλη της την ζωή με τους σκύλους, και τους βοηθά να ξεπεράσουν τις φοβίες και τα άγχη τους. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις της πάνω στην ανθρώπινη αλλά και την σκυλίσια ψυχολογία, και προσπαθεί να μπει στο μυαλό τόσο του σκύλου όσο και του ιδιοκτήτη.

"Ο Τζακ ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που έχω αντιμετωπίσει. Ήταν απόλυτα συνεσταλμένος και δεν έβγαινε από το σπίτι με τίποτα. Δεν είχε ζήσει ποτέ την εμπειρία της μυρωδιάς και της όψης του έξω κόσμου!" λέει η Lynne.
H Lynne εξήγησε αρχικά στην Judy, πως το άγχος της ίδιας για να βγει ο Τζακ βόλτα, περνούσε αυτόματα στον σκύλο. "Δεν πρέπει να εκπαιδεύουμε μόνο τον σκύλο, αλλά και τον ιδιοκτήτη επίσης. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται αμέσως τι αισθάνεται ο ιδιοκτήτης του και διαβάζουν πολύ καλά την γλώσσα του σώματος, έτσι λοιπόν όταν ο ιδιοκτήτης είναι αγχωμένος για κάτι, συνήθως είναι και ο σκύλος" εξηγεί η Lynne.


Η Lynne αρχικά έπαιξε και χάιδεψε τον Τζακ για αρκετή ώρα μέσα στο σπίτι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Μετά προσπάθησε να τον οδηγήσει στην πόρτα της αυλής. "Είχε κολλήσει το σώμα του στον τοίχο και δεν κουνιόταν! Κατάλαβα πως ένας βαθύς τρόμος ήταν ριζωμένος μέσα στον Τζακ."

Όμως τελικά, μετά από μόνο μια ώρα, ο Τζακ κατάφερε να βγει έξω από την πόρτα της αυλής, μόνο με την βοήθεια... του τυριού!

H Judy πλέον εκπαιδεύει μόνη της τον Τζακ για να βγει βόλτα
"Τα Λαμπραντόρς έχουν μια εξαιρετική όσφρηση, και έτσι χρησιμοποίησα μικρά κομματάκια γευστικού τυριού για να του τραβήξω το ενδιαφέρον" εξηγεί η Lynne. "Τον έβλεπα πως η οσμή τον είχε συνεπάρει, και πως έκανε προσπάθειες για να ξεπεράσει τον φόβο του θέλοντας να φτάσει το τυρί!"
Σιγά σιγά, ο Τζακ έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στο δρομάκι έξω από το σπίτι του, με σκοπό να φτάσει το τυρί.

"Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Είχα δοκιμάσει όλα τα κόλπα που ήξερα για να καταφέρω να βγάλω τον Τζακ έξω, είχα ακόμα προσπαθήσει να τον δελεάσω και εγώ με διάφορα μεζεδάκια, όμως η Lynne φαίνεται πως έχει έναν μοναδικό τρόπο να μιλά και να επικοινωνεί με τον Τζακ, και χρησιμοποίησε εκπληκτικά το τυρί για να του δώσει θάρρος!" λέει έκπληκτη η Judy.

Μια ώρα αργότερα, ο Τζακ απολάμβανε την πρώτη του βόλτα στο κοντινό πάρκο και ανίχνευε το εξωτερικό περιβάλλον. "Ήταν υπέροχο να βλέπω ξαφνικά τον Τζακ να μυρίζει το χώμα γύρω γύρω και να συμπεριφέρεται σαν κανονικός σκύλος! Τώρα πια ο Τζακ θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη!" λέει η Judy.


πηγή: mirror.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου