Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας του σκύλου, απαραίτητη για μια ομαλή συμβίωση.

Συχνά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι το σκυλί είναι ένα ζώο που μια καλή ξηρά τροφή και μια καθημερινή βόλτα αρκούν για να μεγαλώσει/εξελιχθεί σε ένα ήσυχο, χαρούμενο, ισορροπημένο και ικανοποιημένο ζώο.
Τα σκυλιά όμως είναι πολυδιάστατα πλάσματα και η κοινή αυτή αντίληψη είναι κάθε άλλο από σωστή. Τα σκυλιά κατά βάση ζουν σε αγέλες, παρόμοιες με αυτές των λύκων, και μόνο αν αντιληφθούμε τους κανόνες και την ιεραρχία που υπάρχει μέσα σε μια αγέλη, και καταφέρουμε να περάσουμε αυτή την αντίληψη και την ιεραρχία της αγέλης και στο σπίτι μας, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ισοροπημένη σχέση με τον σκύλο μας. 


Ενώ το σκυλί είναι προγραμματισμένο να έχει δομή και κανόνες στην ζωή του, αυτό συνήθως το ξεχνάμε και προσφέρουμε πρώτα την άνευ όρων αγάπη μας, και έπειτα μπαίνουμε στην διαδικασία να πειθαρχήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας ενώ θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Πρώτα χρειάζονται την δομή της αγέλης τους, έπειτα κανόνες και πειθαρχεία και τέλος, σαν επιβράβευση πλέων, έρχεται η αγάπη.
Τα περισσότερο σκυλιά που δεν έχουν δομή στην ζωή τους είναι συγχυσμένα, υπερκινητικά, με κυριαρχικές τάσεις.

Η απόκτηση της κυριαρχίας και η επιβολή κανόνων και ορίων από τον άνθρωπο, θα πρέπει να τεθούν στο κουτάβι από την πρώτη στιγμή που θα μπει μέσα στο σπίτι.
Με το ανάλογο ύφος, την σωστή γλώσσα του σώματος, την επιμονή και την σοβαρότητα, από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να θέσουμε κανόνες για την ομαλή συμβίωση μας, που θα αφορούν στα βασικά:
- που θα κοιμάται
- ποια είναι τα απαγορευμένα μέρη του σπιτιού
- ποια είναι η σωστή συμπεριφορά προς τους καλεσμένους
- ο σεβασμός στον προσωπικό χώρο του ιδιοκτήτη 
- η ήρεμια και η υπομονή όταν περιμένει να του σερβιριστεί το φαγητό
- οι κανόνες μιας σωστής και ήρεμης βόλτας

Πως λειτουργεί το μυαλό του σκύλου μου;
Η ιδέα ότι τα σκυλιά δεν σκέφτονται και ότι απλά αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα σαν να είναι ρομπότ, είναι τελείως λάθος. Η αλήθεια απέχει πολύ. Τα σκυλιά σκέφτονται, και πολλές φορές είναι ικανά να μας την φέρουν κιόλας!
Παρ’ όλα αυτά τα σκυλιά μας δεν μιλούν με λέξεις, αλλά σκέφτονται με εικόνες φτιαγμένες από τις αισθήσεις τους. Δηλαδή εικόνες οπτικές, οσφρητικές, και ακουστικές. 
Την ικανότητα αυτή την έχουμε και εμείς οι άνθρωποι. Αν σκεφτείτε ένα αγαπημένο τραγούδι δεν το ακούτε στο μυαλό σας? Αν σκεφτείτε το αγαπημένο σας φαγητό δεν σας τρέχουν τα σάλια διότι μπορεί να έρθει στο στόμα σας η γεύση του?  Έτσι και τα σκυλιά. Αν αργήσουμε μια μέρα να γυρίσουμε σπίτι και τους λείψουμε υπερβολικά,  η ανησυχία αυτή βιώνεται με εικόνες στο μυαλό τους. Μπορεί εκείνη την ώρα να σκεφτούν κάποιες κοινές μας δραστηριότητες πχ. στρώνουμε το κρεβάτι, φτιάχνουμε τα CD, βάζουμε τα παπούτσια μας πριν φύγουμε κτλ, και στην προσπάθεια να συσχετιστούν με εμάς, κάνουν αναπαράσταση των δραστηριοτήτων μας, με αποτέλεσμα όταν γυρίσουμε στο σπίτι να βρούμε ένα κρεβάτι ξέστρωτο, τα CD σκορπισμένα σε όλο το πάτωμα, τα παπούτσια μασημένα κτλ.
Σκεφτείτε ένα κουτάβι. Έχει συνηθίσει να έρχονται οι ιδιοκτήτες του σπίτι μια συγκεκριμένη ώρα από την δουλειά τους. Εκείνη μόλις μπαίνουν του κάνουν υπερβολικές αγάπες και παιχνίδια, τόσο που το κουτάβι ενθουσιάζεται και αναμένει αυτήν την στιγμή όλη μέρα. 
Μια μέρα όμως οι ιδιοκτήτες του αργούν. Εκείνο περιμένει…………… τι να σκέφτεται; Πιθανό να ακούει βήματα έξω από την πόρτα ή ακόμα να βλέπει την πόρτα να ανοίγει. Όμως τίποτα από αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα, οπότε συγκρούεται το τι είναι πραγματικό και το τι θα ήθελε να γίνεται και αυτό του προκαλεί απογοήτευση, σύγχυση, και εν τέλει ανεβασμένη αδρεναλίνη που τον κάνει να στραφεί σε κάποιο αντικείμενο που θα φέρει τον ιδιοκτήτη του πιο κοντά, πχ περιοδικό που διάβαζε ο ιδιοκτήτης το πρωί που έχει ακόμα την μυρωδιά του ακόμα επάνω. Βέβαια στην πραγματικότητα, δεν έχει ικανοποιηθεί το κουτάβι μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης του. Τότε ξεκινά και πάλι η τελετουργία χαιρετισμού ώσπου ο ιδιοκτήτης βλέπει το φαγωμένο περιοδικό. Έξαλλος, σέρνει το κουτάβι στο σημείο της ζημιάς και η του τρίβει την μούρη στα απομεινάρια του περιοδικού ή τον χτυπάει με αυτό!!
Το αποτέλεσμα….. ένα απόλυτα συγχυσμένο κουτάβι με δυο διαφορετικέςεικόνες για τον ιδιοκτήτη του.
Τα σκυλιά μαθαίνουν με τον στιγμιαίο συσχετισμό. Πρέπει δηλαδή δύο πράγματα πχ. το μάλωμα και μία λάθος συμπεριφορά, να γίνουν ταυτόχρονα για να μπορεί να καταλάβει ο σκύλος ότι τον μαλώνετε για την συγκεκριμένη πράξη. Το ίδιο ισχύει και με την επιβράβευση.

Εξάσκηση του σώματος και του μυαλού:
Πόσες βόλτες βγάζετε τα σκυλιά σας? Είμαι σίγουρη πως η απάντηση είναι ‘όχι αρκετές’! Η σωστή απάντηση θα ήταν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα…………ανεξαρτήτου μεγέθους σκύλου.
Η βόλτα είναι ότι ποιο σημαντικό έχει ένας σκύλος. Είναι η βασική του ανάγκη, καθώς τον βοηθά σωματικά αλλά και νοητικά μιας και συμβολίζει για αυτό το ‘κυνήγι’ της αγέλης. Είναι η ώρα της ημέρα που το σκυλί θα χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να ακολουθήσει τον ιδιοκτήτη του, να υπακούσει εντολές, να χρησιμοποιήσει την μύτη του, να μαρκάρει και να ανταλλάξει πληροφορίες με τα άλλα τετράποδα της γειτονιάς.
Πέρα από την βόλτα με το λουρί, ένα σκυλί πρέπει να βιώνει την ελευθερία στην φύση όσο πιο συχνά γίνεται. Βρείτε, λοιπόν έναν εκπαιδευτή και ένα μεγάλο πάρκο ή έναν ασφαλή περιφραγμένο χώρο, και μάθετε του μία από τις πιο σημαντικές εντολές που υπάρχουν για τον σκύλο………..το “έλα” για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Έπειτα χαλαρώστε και οι δύο και απολαύστε την βόλτα στην φύση. 

Επίσης πρέπει να θυμόμαστε να εξασκούμε και το μυαλό του σκύλου μας εξίσου συχνά. Στην φύση ένα ζώο βασίζεται στο μυαλό του για την επιβίωση του (πχ την εύρεση φαγητού και στέγης) και για την ανάπτυξη, και την διατήρηση των σχέσεων του με τα άλλα σκυλιά στην αγέλη του. Ένα τέτοιο μυαλό μέσα στους τέσσερις τοίχους όλη μέρα, θα αδρανήσει, θα βαρεθεί, και θα αναπτύξει περισσότερο στρες, καταφεύγοντας αργότερα σε άλλες διεξόδους, συνήθως πιο "καταστροφικές".
Ένας απλός τρόπος για να εξασκείστε το μυαλό του σκύλου σας είναι να κάνετε ασκήσεις υπακοής καθημερινά με τον σκύλο σας. 
Άλλος τρόπος είναι να βρείτε παιχνίδια να κάνετε μαζί του. Παιχνίδια που θα κάνουν το μυαλό του να δουλέψει, και δεν θα πρέπει απλά να μας φέρει την μπάλα που του πετάξαμε. Τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που θέτουν σε λειτουργία την όσφρηση του σκύλου σας. Η όσφρηση του σκύλου είναι η πιο δυνατή από τις 5 αισθήσεις του, και είναι το βασικότερο εργαλείο τους, που στην φύση τους βοηθάει να βρουν τροφή, να μαρκάρουν τον χώρο τους, και να ανιχνεύσουν τυχών απειλές.
 Όσα περισσότερα παιχνίδια παίζετε με τον σκύλο σας τόσο πιο ικανοποιημένος θα είναι. Με αυτόν τον τρόπο σπάει η μονοτονία της ημέρας του εποικοδομητικά και δουλεύει το μυαλό του.

Τέλος, τα όρια, οι κανόνες, και η πειθαρχία είναι στοιχεία της εκπαίδευσης που δεν σταματούν ευ όρου ζωής. Είναι τόσο βασικό να υπάρχουν αυτά τα τρία στοιχεία στην ζωή ενός σκύλου όσο είναι και το φαγητό τους. Κατά τον Cesar Millan είναι πιο σημαντικά και από την αγάπη που τους δίνουμε! 
Γιατί? Γιατί αυτή είναι η φύση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου