Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τα κατοικίδια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Οι σκύλοι και οι γάτες, εκτός από αγάπη και συντροφικότητα, μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά και μια πολύ θετική επίδραση στην ενδυνάμωση της υγείας τους, από την πολύ μικρή τους ηλικία.

Μια έρευνα του περιοδικού Pediatrics, δείχνει πως τα παιδιά που ζουν στο σπίτι μαζί με ένα κατοικίδιο είναι πιο υγιή σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν κατοικίδιο στο σπίτι.
"Η έκθεση και η συμβίωση με τα ζώα από την βρεφική ηλικία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και αποτρέπει την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργιών στα μωρά" δήλωσε στους
Los Angeles Times, ο Δρ. Fisher Danielle, του Κέντρου Υγείας Αγίου Ιωάννη στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που ζουν με σκύλο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους έχουν 31 τοις εκατό λιγότερες μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος από ό, τι τα παιδιά που δεν ζουν με ένα σκύλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Επίσης έχουν κατά 44 τοις εκατό λιγότερες λοιμώξεις του αυτιού και χρειάζονται πολύ λιγότερα αντιβιωτικά, σε σχέση με τα παιδιά που ζουν χωρίς κατοικίδιο.

Οι γάτες, επίσης, φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των παιδιών, αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο τα σκυλιά, είπαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, η επαφή με τα ζώα είναι σημαντική, και ενδέχεται να οδηγήσει σε καλύτερη αντίσταση σε μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας», ανέφεραν ευρωπαίοι ερευνητές.


Μια αντίστοιχη μελέτη στην Ευρώπη, συμπεριέλαβε 397 παιδιά στη Φινλανδία, τα οποία παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές από τη στιγμή που γεννήθηκαν μέχρι να γίνουν 1 έτους. Οι οικογένειες έπρεπε να καταγράφουν πόσο συχνή επαφή είχαν τα μωρά με ένα σκύλο ή μια γάτα σε εβδομαδιαία βάση. 

Και στο ABC News ανέλυσαν επίσης τη σχέση που έχει η ποσότητα του χρόνου που περνούν τα νήπια με ένα κατοικίδιο σε εσωτερικό χώρο, και την ευεργετική επίδραση που έχει αυτό  στα παιδιά:
Τα παιδιά που ζουν σε σπίτια όπου τα σκυλιά βρίσκονται μέσα στο σπίτι, λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα από τα παιδιά που ζουν σε σπίτια όπου το κατοικίδιο βρίσκεται μέσα μόνιμα.  

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά που ζουν μόνιμα μέσα στο σπίτι μεταφέρουν και λιγότερη σκόνη και βρώμα από έξω. Ομως όσο περισσότερη σκόνη και χώμα εισέρχονται στον χώρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε διαφορετικά είδη βακτηρίων, και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου