Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Νάξος: έσωσαν ετοιμοθάνατο σκυλάκι που ήταν αλυσοδεμένο από το αφεντικό του.

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 μία ομάδα περαστικών στην Νάξο, εντόπισε ένα σκύλο αλυσοδεμένο να αργοπεθαίνει. Το σκυλί πέρα από την εμφανή αδυναμία του που οφειλόταν στην αφυδάτωση και τον υποσιτισμό, είχε σπασμούς και αδυνατούσε να σταθεί στα πόδια του. Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία, ενημερώθηκε η Φιλοζωική Νάξου και λίγο αργότερα κατέφτασε περιπολικό. 

Παρουσία αστυνομικών διαπιστώθηκε αφενός ότι το σκυλάκι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στον κτηνίατρο, αφετέρου ότι οι συνθήκες διαβίωσης ήταν το λιγότερο ακατάλληλες. Στο χώρο υπήρχε ξηρά τροφή πεταμένη στο χώμα, με μύγες και σκουλήκια, ενώ το νερό ήταν βρώμικο. Επιπλέον ήταν αλυσοδεμένο σε πρόχειρο κι ακατάλληλο σπιτάκι. 


Το ζωάκι μεταφέρθηκε από την περαστικό στον κτηνίατρο και στη συνέχεια η ίδια κατήγγειλε και εγγράφως το περιστατικό στην Αστυνομία. Έτσι , σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 που θεωρεί την παθητική κακοποίηση ως αξιόποινη πράξη και προβλέπει αυτόφωρο κι αυτεπάγγελτη μήνυση κι αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε γίνει γνωστό το όνομα του ιδιοκτήτη του ζώου, ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική κακοποίηση


Επιπλέον, η πρόεδρος της Φιλοζωικής Νάξου προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησε να αφαιρεθεί το ζωάκι από τον ιδιοκτήτη. Έτσι λοιπόν, σήμερα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου διέταξε την προσωρινή αφαίρεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη και την παράδοσή του στη Φιλοζωική Νάξου. 

Φυσικά οι εθελοντές μας έχουν ήδη αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου με την πολύτιμη βοήθεια του κτηνιάτρου κι ήδη το ζωάκι παρουσιάζει βελτίωση. Επίσης στην εκδίκαση της υπόθεσης θα επιδιώξουμε την οριστική απομάκρυνση του σκύλου προκειμένου να του βρούμε μία οικογένεια κι ένα σπίτι με συνθήκες διαβίωσης που αξίζουν σε κάθε κατοικίδιο κι ορίζονται εξάλλου σαφώς από τη νομοθεσία. 



Ενδεικτικά, σύμφωνα με το άρθρο 9 του 4039 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Επίσης, στην έννοια της παθητικής κακοποίησης του άρθρου 16 του ν.4039/12 περιλαμβάνονται ενδεικτικά, η έλλειψη καταλύματος, το ακατάλληλο κατάλυμα ή τα στενά κλουβιά, η μόνιμη αλυσόδεση, η ακατάλληλη τροφή, η έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου, χώροι μη στεγνοί και καθαροί, προστατευόμενοι από τις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους, αλλά και τον τακτικό εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους, η έλλειψη καθημερινής άσκησης και περιπάτου.


Να σημειώσουμε ότι εκτός της ποινικής δίωξης ο Νόμος 4039 προβλέπει και διοικητικά πρόστιμα για την παράλειψη των κανόνων ευζωίας, την έλλειψη βιβλιαρίου και κτηνιατρικής περίθαλψης –εμβολιασμών, την έλλειψη ηλεκτρονικής σήμανσης.


Ευχαριστούμε το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Φιλοζωική Νάξου


πηγή:  dogw0rld.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. μπράβο επιτέλους ας ενεργοποιηθούμε μπας και αλλάξει κάτι σε αυτή τη ΄χώρα και βάλουν κάποιοι μυαλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή