Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

4 Απριλίου - Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων!

Ένα αδέσποτο ζώο ζει κατά μέσο όρο από 2 έως 4 χρόνια, την στιγμή που ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου είναι από 10 έως 15 χρόνια!
Αυτά τα λίγα χρόνια ζωής που περνά στους δρόμους, συνήθως συνοδεύονται από πείνα, κρύο, μοναξιά, κακουχίες, αρρώστιες, ατυχήματα, βασανισμό, και πολύ πολύ πόνο!
Αυτό είναι καλό να το έχουμε υπόψη μας κάθε φορά που βλέπουμε ένα αδέσποτο σκυλάκι ή γατάκι στον δρόμο, και πολύ απλοϊκά σκεφτόμαστε "εντάξει, μια χαρά ζει και αυτό εδώ έξω, τι παθαίνει? Είναι μαθημένα αυτά..."

Ισως είναι η πρώτη φορά που ακούτε για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Ξεκίνησε μόλις πριν 3 χρόνια, όταν 100 Δανέζικα φιλοζωικά σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Πρώτο Δανέζικο Συνέδριο για τα Αδέσποτα ζώα. Σε αυτό το συνέδριο γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, για να τιμήσει τα αδέσποτα ζώα σε όλον τον κόσμο.

Η 4η Απριλίου επιλέχτηκε πρώτον, γιατί είναι ακριβώς μισός χρόνος μετά την 4η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Επιπλέον είναι μια ημερομηνία που εύκολα θυμάται κανείς (4/4), και δεν συμπίπτει με κάποια άλλη μεγάλη γιορτή ή επέτειο.

Οι δράσεις που μπορούν να οργανωθούν την συγκεκριμένη μέρα είναι πολλές και διάφορες:
- Εθελοντές κτηνίατροι σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία μπορούν να κάνουν δωρεάν στειρώσεις σε αδέσποτα
- Φιλοζωικά σωματεία και οργανισμοί μπορούν να οργανώσουν bazaar ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για την βοήθεια των αδέσποτων
- Μπορούν να οργανωθούν ομάδες από ιδιώτες που θα περιπλανηθούν στις γειτονιές τους και θα ταίσουν όλα τα αδέσποτα της περιοχής
- Ανθρωποι που ασχολούνται με τα αδέσποτα, κτηνίατροι, μέλη φιλοζωικών κλπ, μπορούν να δώσουν συνεντεύξεις στον τύπο και την τηλεόραση και να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν περισσότερο τον κόσμο γύρω από το πρόβλημα των αδέσποτων

Όποια δράση και αν επιλεγεί, είναι σίγουρο πως όταν γίνει οργανωμένα και κάτω από την αιγίδα μια "Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων" θα καταφέρει να τραβήξει πού πιο έντονα το ενδιαφέρον του κόσμου και να έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Την πρώτη κιόλας χρονιά που ξεκίνησε αυτή η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων, πάνω από 2.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν εκείνη τη μέρα για να βοηθήσουν τα αδέσποτα, και δράσεις και εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε 15 χώρες σε όλον τον κόσμο. Και κάθε χρόνο όλο και πληθαίνουν οι χώρες που συμμετέχουν και οι δράσεις που οργανώνονται. Φέτος 33 χώρες συμμετέχουν σε σχετικές δράσεις.
Σκοπός των διοργανωτών είναι, μετά από μερικά χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων να γίνει τόσο γνωστή και σημαντική όσο είναι πλέον η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου