Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Έτσι λειτουργεί ένα σωστό εκτροφείο.

Εκτροφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπάρχουν πολλά, και αρκετά από αυτά κάνουν πολύ σωστά και υπεύθυνα την δουλειά τους.
Εδώ βρήκαμε ένα λαμπρό παράδειγμα, ένα εκτροφείο ροτβάιλερ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, και από ό,τι φαίνεται, και από όσα αναφέρονται μέσα σε όλο το site τους, οι άνθρωποι που το διοικούν είναι σοβαροί, υπεύθυνοι και απόλυτοι γνώστες του αντικειμένου.

Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα απόσπασμα από την σελίδα του εκτροφείου, στο οποίο εξηγείται γιατί τα κουτάβια πωλούνται στην τιμή που πωλούνται. 

Αξίζει να το διαβάσετε:



"Πως αιτιολογούνται οι τιμές του εκτροφείου μας 


Προτού ένα θηλυκό ή αρσενικό σκυλί μας μπει στην αναπαραγωγή, για το εκτροφείο μας υπάρχουν τα ακόλουθα έξοδα: 


* Αγορά του ζώου εφόσον δεν είναι εκτροφής μας, από επώνυμο εκτροφέα του εξωτερικό
(1000-2000 ευρώ.)
* Έξοδα μεταφοράς (300-1000 ευρώ κατά άτομο.)
* Ιατρικά έξοδα (εμβόλια, αποπαρασιτώσεις, αμπούλες, κτλ...) (100-300 ευρώ)
* Σε ηλικία 12 μηνών ακτινογραφίες  ισχίου και αγκώνα  στο Βελιγράδι (δεν γίνονται επίσημα στην Ελλάδα ακόμη για τους αγκώνες) (100 ευρώ + 300 μεταφορά)

Αν τώρα τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών δεν είναι θετικά όπως είναι το επιθυμητό το ζώο αποσύρεται από την αναπαραγωγή, στειρώνεται (300-400 ευρώ) και χαρίζεται σε μια καλή οικογένεια.
Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει πως η μέχρι εδώ επένδυσή μας πήγε χαμένη.

Σε όλα αυτά καλό θα ήταν κάποιος να προσθέσει και το κόστος σε προσωπική εργασία καθώς από την ηλικία περίπου των τριών μηνών του ζώου και εφ όρου ζωής απαιτείται η κοινωνικοποίησή του σε δημόσιους χώρους. 

Τώρα εφόσον όλα είναι θετικά ξεκινά η προπόνησή του και η συμμετοχή του ζώου στις εκθέσεις που διοργανώνονται τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός.

Το κόστος για κάθε έκθεση ξεκάνει από 30-40 ευρώ. Κατά συνέπεια το κόστος συμμετοχής σε 10 τουλάχιστον ανέρχεται στα 300-400 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα μεταφοράς αλλά και οι συμμετοχές σε εκθέσεις εκτός Ελλάδος.
*Ακολουθεί η εκπαίδευση του για εργασία και για πάρει εργασιακό τίτλο (1500-2000 ευρώ)


Πλέον σε ηλικία 2 ετών μπαίνει στην αναπαραγωγή
- Για θηλύκια:
Βρίσκουμε έναν εξαίρετο αρσενικό μορφολογικά και από χαρακτήρα που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει στην εκτροφή μας.
*Πριν ζευγαρώσει όμως κάνουμε εξέτασεις για ουρόπλασμα για να ξέρουμε ότι είναι υγιές.
(30-50 ευρώ)
*Από εκεί και πέρα κάνουμε προγεστερόνη για να ξέρουμε ποια είναι η ακριβής μέρα του οίστρου της θηλύκιας.
(30-100 ευρώ)
*Εάν ο αρσενικός δεν είναι ιδιοκτησίας μας πληρώνουμε επίβαση (400-1000 ευρώ)
*Εκ των πραγμάτων υπολογίζονται τα έξοδα μεταφοράς, ξενοδοχείο κτλ αφού η διαμονή στο εξωτερικό θα είναι τουλάχιστον 3 μέρες. (500-800 ευρώ)
*Εάν ο αρσενικός είναι εντός Ελλάδας τα έξοδα περιορίζονται.

*30 μέρες μετά το ζευγάρωμα γίνεται υπέρηχος για να δούμε εάν είναι σε ενδιαφέρουσα η θηλύκια, (30-50 ευρώ).
Σε περίπτωση που δεν είναι έγκυος  συνήθως υπάρχει δωρεάν επιβαση ξανά από τον αρσενικό αλλά έχουμε ξανά τα έξοδα μεταφοράς.

*Ήρθε η ώρα να γεννήσει η θηλύκια παρουσία κτηνιάτρου. (100-200 ευρώ)
*Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί καισαρική  (300-500 ευρώ)
*Ακολουθεί η δήλωση γεννάς στον ΚΟΕ ( Κυνολογικος Όμιλος Ελλάδος)
για
Pedigree (γενεαλογικό χάρτης που αποδεικνύει την καθαροαιμία των κουταβιών) (20 ευρώ το κουτάβι εντός Ελλάδος και 25 ευρώ για εκτός –γίνεται εξαγωγή).
*Πριν την παράδοση των κουταβιών η οποία γίνεται σε ηλικία δύο μηνών και άνω καλύπτουμε τα δύο συνήθως εμβόλια, την διατροφή, εξετάσεις από κτηνίατρο και άλλα αναλώσιμα.
Μόνο το κόστος εμβολιασμού είναι 30 ευρώ ανά κουτάβι.
*Απαιτείται η δημοσίευση αγγελιών (50-500 ευρώ)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Εμείς επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε, φροντίζουμε ώστε τα κουτάβια μας να πηγαίνουν σε σωστούς ιδιοκτήτες οι οποίοι μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής.
Γι ’αυτό και δεν πουλάμε σκυλιά σε εργοστάσια, μάντρες, εξοχικά και σε νεαρές ηλικίες-σε τέτοια περίπτωση ζητάμε και τους γονείς να έρθουν να τους δούμε και να μιλήσουν μαζί μας.

Η θηλύκια εφόσον πάντα όλα πάνε καλά κάνει 3 γέννες στην ζωή της και μετά αποσύρεται.
Και πάλι όμως συνεχίζεται η εκπαίδευση αλλά και η συμμετοχή σε εκθέσεις. Και φυσικά η εξασφάλιση από εμάς μιας καλής ποιότητας ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι τιμές για τα κουτάβια μας κυμαίνονται από 500-1000 ευρώ.

Η τιμή καθορίζεται από την ποιότητα του κουταβιού, τους τίτλους των γονέων του και την ποιότητα τους και φυσικά από τον αριθμών των κουταβιών στην συγκεκριμένη γέννα."

Δεν θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση στο συγκεκριμένο εκτροφείο, ούτε να το ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα που λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως ένα λαμπρό παράδειγμα αξιόλογης και υπεύθυνης δουλειάς και σωστής αντιμετώπισης της εκτροφής των ζώων, πρέπει πάντα να αναδεικνύεται και να επιβραβεύεται.
Αυτή είναι και η αρχική σελίδα του εκτροφείου:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου