Με σκυλάκια ράτσας, από κόκερ και τεριέ μέχρι γιορκσάιρ και λαμπραντόρ, γεμίζουν οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων, αφού δεκάδες τετράποδα -άλλοτε ανέμελα κατοικίδια- πέφτουν πλέον θύματα της κρίσης, με τους ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείπουν επειδή αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Σε 3.500.000 -από 2.500.000 προ διετίας- εκτιμάται σήμερα ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων σε όλη τη χώρα, με το 40% μάλιστα να είναι ζώα ράτσας, όπως λέει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη. Ενδεικτικά στο Ηράκλειο Κρήτης, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, φιλοζωικό σωματείο της περιοχής εντόπισε 50 κουταβάκια!
«Είναι ο καθένας από εμάς που δημιουργεί το πρόβλημα» προσθέτει η ίδια και συμπληρώνει: «Ακόμα και αν οι δήμοι έκαναν περισυλλογή αδέσποτων, τα δημοτικά καταφύγια είναι μόνο χώροι προσωρινής φύλαξης και όχι εγκλεισμού. Επειτα από επέμβαση στείρωσης τα ζώα επιστρέφουν στον δρόμο». Από την πλευρά της και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδεσποτολόγιο» Βιβή Κατηφόρη επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια μπορεί οι Ελληνες να έγιναν πιο φιλόζωοι και να αποκτούν κατοικίδια, και ιδίως σκυλιά ράτσας, ωστόσο όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη προσαρμογή των κουταβιών και τα έξοδα συντήρησής τους τα εγκαταλείπουν. Οσο περισσότερες αγορές τόσο περισσότερα αδέσποτα».
Μέλη φιλοζωικών σωματείων τονίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει πρόστιμα ώστε να πάψουν να γίνονται οι δήμοι της Αττικής (Πάρνηθα, Κρυονέρι, Αγιος Στέφανος, Σούνιο κ.λπ.) αλλά και η περιφέρεια «παράδεισοι» εγκατάλειψης τετράποδων. Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλόζωων «Ο Αργος» Αρετή Παπασταύρου τονίζει ότι είναι παράνομο να μην πραγματοποιείται το «τσιπάρισμα» του ζώου, δηλαδή να φέρει έναν μοναδικό αριθμό καταχωρημένο στα δεδομένα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μέσω του οποίου μπορεί να αναγνωρίζεται ο ιδιοκτήτης και να του επιβάλλονται πρόστιμα.
Οι εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων συμφωνούν ότι πληγή αποτελεί και το γεγονός ότι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν τα στειρώνουν: «Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν και οι κτηνίατροι, γιατί με το κόστος μιας επέμβασης στείρωσης να αγγίζει έως και τα 350 ευρώ επιδεινώνεται η κατάσταση» λέει η κυρία Μπομπολάκη, ενώ οι φιλόζωοι προτείνουν συνεργασία των δήμων με Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους που συμμετέχουν δωρεάν σε προγράμματα στειρώσεων, όπως έχει γίνει σε Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία. Πληγή θεωρείται και η αθρόα εισαγωγή (30.000 ετησίως) σκυλιών ράτσας από την ανατολική Ευρώπη.
από την Κάκια Θεοχάρη
πηγή: dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου