Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Βοηθείστε να σταματήσουμε το βάρβαρο τελετουργικό του "στριφογυρίσματος του σκύλου"!

Στο Brodilovo, ένα Βουλγαρικό χωριό, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα τελετουργικό, το "στριφογύρισμα του σκύλου", το οποίο τελείται μια φορά τον χρόνο, κάθε 6 Μαρτίου, και θεωρείται πως προστατεύει τα ζώα από την λύσσα, απομακρύνει τα κακά πνεύματα της άνοιξης, και αυξάνει την γονιμότητα του πληθυσμού.

Κατά το τελετουργικό, ένα σκυλί δένεται από το σώμα του σε ένα σκυνί, στην συνέχεια περιστρέφουν αυτό το σκοινί γύρω γύρω μέχρι να τυλιχτεί και να στρίψει ολόκληρο. Τότε ο σκύλος αιωρείται ψηλά στον αέρα, πάνω από έναν υδάτινο όγκο, είτε ποτάμι, είτε λίμνη. Τέλος αφήνουν απότομα το σκοινί, το οποίο ξετυλίγεται συνεχώς, ο σκύλος στροβιλίζεται στον αέρα, και στο τέλος, όταν το σκοινί λυθεί τελείως, πέφτει με ορμή μέσα στο νερό.

Σύμφωνα με τους χωρικούς, το σκυλί δεν παθαίνει τίποτα με αυτό το τελετουργικό, αντίθετα μάλιστα πλένεται και "καθαρίζεται" μέσα στο νερό του ποταμού. Ομως παλιές φωτογραφίες και βίντεο, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον τρόμο στα μάτια των σκύλων καθώς στροβυλίζονται στον αέρα, με ένα οργισμένο πλήθος από κάτω στην όχθη του ποταμού, να φωνάζει και να επεφυμεί, και πολλές φορές επίσης ο σκύλος πνίγεται μέσα στο ποτάμι, καθώς είναι τόσο αποσυντονισμένος από το στριφογύρισμα, που δεν μπορεί να κολυμπήσει και κρατήσει το σώμα του στην επιφάνεια.

Το 2005, όταν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν ανακαλύψει το βάρβαρο τελετουργικό και η είδηση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, η Βουλγαρική κυβέρνηση κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης, το είχε καταργήσει.

Ομως ξαφνικά το 2011, ο Δήμαρχος του Brodilovo το επανέφερε, υποστηρίζοντας πως "κανείς δεν κάνει κακό στα ζώα. Τα ζώα τα φέρνουν εδώ οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Αυτό το παραδοσιακό τελετουργικό, προστατεύει την περιοχή από τα κακά πνεύματα και προσφέρει γονιμότητα και στους ανθρώπους και στην γη!"

Το 2012, μετά από μαζικές διαμαρτηρίες ακτιβιστών,  η Βουλγαρική οργάνωση "Animal Rescue Sofia" αποφάσισε να βρεθεί στο Brodilovo τις επίμαχες μέρες, ώστε να αποτρέψει το τελετουργικό. Παρόλο που αρχικά οι χωρικοί είχαν συμφωνήσει να μην το κάνουν, τελικά δεν κρατήθηκαν, και αρκετές μέρες πριν, στα μέσα του Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν απροειδοποίητα μια πιο ήπια έκδοση του τελετουργικού, και άρπαζαν έναν σκύλο και τον πέταξαν ξαφνικά μέσα στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Εδώ έχει δημιουργηθεί ένα petition (έκκληση) από μια φιλοζωική οργάνωση του Λουξεμβούργου, με σκοπό να πιεστεί και εγγράφως η Βουλγαρική κυβέρνηση, ώστε να καταργήσει δια παντώς αυτό το βάρβαρο τελετουργικό.

Μπείτε εδώ, http://www.change.org/petitions/help-to-prevent-the-barbaric-ritual-trichane-dog-spinning-from-taking-place-again?utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false και συμμετέχετε και εσείς σε αυτή την προσπάθεια!

1 σχόλιο: