Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ο σκύλος στο σπίτι προσθέτει "ευεργετικά" βακτήρια, σύμφωνα με καινούργιες μελέτες.

Τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί, ίσως θα πρέπει πλέον να προσθέσουν και κάτι ακόμα στην λίστα των πραγμάτων που θα πρέπει να κάνουν πριν έρθει το μωρό: την απόκτηση ενός σκύλου! Είναι άλλωστε γνωστό πως τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε σπίτια με σκύλο έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργίες στο μέλλον.

Μια καινούργια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONΕ αποδεικνύει τον προηγούμενο ισχυρισμό.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ.
Τα δείγματα ελήφθησαν από τις εξής εννιά επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας.
Οι επιστήμονες εντόπισαν συνολικά  7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, και η κάθε περιοχή που εξετάστηκε, είχε την δική της ομάδα βακτηρίων.
Τα σπίτια που έχουν σκύλο, έχουν 700 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να φιλοξενούν βακτήρια τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά στο χώμα. Πλέον οι επιστήμονες μπορούν να ξεχωρίσουν αν μια οικογένεια έχει σκύλο ή όχι, εξετάζοντας μόνο την σκόνη που θα βρεθεί πάνω στην τηλεόραση ή στη μαξιλαροθήκη.

Αν και οι περισσότεροι ανατριχιάζουμε στην ιδέα των βακτηρίων που φωλιάζουν σε κάθε αντικείμενο που αγγίζουμε, οι μικροοργανισμοί αυτοί φαίνεται πως έχουν τελικά ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία των ανθρώπων. Και πολύ πιθανό να χαρίζουν στα μωρά, μια ζωή χωρίς αλλεργίες!
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο «εξοικειώνονται» με μια ευρεία γκάμα μικροβίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου