Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Bazz, ο σκύλος μελισσοκόμος από την Αυστραλία!

Ο Bazz, το μαύρο λαμπραντόρ, από την Tintinara της Νότιας Αυστραλίας έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει ασθένειες που προσβάλλουν τις μέλισσες. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε κυκλοφορεί με ειδικά σχεδιασμένη στολή μελισσοκόμου.

Ο ιδιοκτήτης του Bazz, που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μελισσοκόμος, έχει εκπαιδεύσει τον πιστό του φίλο να μυρίζει μια ασθένεια που ονομάζεται αμερικανική σηψιγονία και είναι υπεύθυνη για τον αφανισμό ολόκληρων κυψελών. 

Η συγκεκριμένη ασθένεια, αν διαγνωστεί νωρίς μπορούν να σωθούν οι μέλισσες. Η διάγνωση μέχρι τώρα γίνονταν μόνο αν οι μέλισσες έμπαιναν κάτω από μικροσκόπιο. 
Τώρα πια όμως, χάρη στον Bazz, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο ίδιος μυρίζεται την ασθένεια των μελισσών, και καταλαβαίνει αμέσως πιο μελίσσι έχει προσβληθεί. Αμέσως το μελίσσι τίθεται σε καραντίνα, και έτσι εμποδίζεται η εξάπλωση της νόσου και στα γειτονικά μελίσσια.
 

«Η εκπαίδευση του Bazz και το κοστούμι του είναι μια προσπάθεια για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας», τονίζει ο Josh Kennet και συμπληρώνει:

«Είναι σε θέση να μυρίσει την ασθένεια και να σώσει χιλιάδες μέλισσες. Ωστόσο δεν του άρεσε να είναι ανάμεσα στις μέλισσες όταν τον είχαν τσιμπήσει. Έτσι αποφάσισα να του φτιάξω αυτό το κοστούμι. Το κατάφερα μετά από μεγάλη προσπάθεια και αποτυχημένες δοκιμές. 

Το μόνο που μου μένει να καταφέρω πλέον, είναι να εκπαιδεύσω τον Bazz να κάνει την ίδια καλή δουλειά που έκανε χωρίς το κουστούμι, και τώρα που το φοράει." 

Είναι αλήθεια πως όταν ο Bazz πρωτοφόρεσε το κουστούμι που τον προστατεύει από τα τσιμπήματα των μελισσών, δυσανασχέτησε και δεν μπορούσε να αποδώσει τόσο καλά. Όμως είναι πολύ γρήγορος και καλός μαθητής, και μετά από συνεχή εκπαίδευση, τα καταφέρνει πλέον μια χαρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου