Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η ηρωική πράξη της Mkombozi που την έκανε γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Η ιστορία της Mkombozi έχει γίνει θρύλος, όχι μόνο στην Κένυα αλλά και παγκόσμια. Αυτός ο Αφρικανικός σκύλος ζει πλέον εδώ και αρκετά χρόνια στο SPCA,το μεγαλύτερο κέντρο προστασίας και φροντίδας ζώων στην Κένυα όπου περνά τον χρόνο της ξαπλωμένη σε μαξιλάρες και διδάσκοντας σε παιδιά του δημοτικού την ζωοφιλία. 

Όμως η Mkombozi το 2005 ζούσε ακόμα στους δρόμους του Ναΐρόμπι, και τότε έκανε κάτι τόσο ηρωικό που την έκανε παγκόσμια γνωστή. Έσωσε ένα νεογέννητο μωρό από βέβαιο θάνατο. 


Η Mkombozi ζούσε σε έναν καταυλισμό μαζί με μια οικογένεια που την φρόντιζε. Την τάιζαν όσο μπορούσαν, όμως εκείνη έκοβε βόλτες στους δρόμους της γειτονιάς για να βρει περισσότερο φαγητό. 
Σε μια από τις βόλτες της, κοντά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο αυτής της φτωχής γειτονιάς, η Mkombozi βρήκε ένα νεογέννητο κοριτσάκι, μόλις 2 ημερών, τυλιγμένο σε κουρέλια. Η οικογένεια με την οποία ζούσε η Mkombozi είχε παιδιά, και το σκυλί ήταν πάντα περίεργο και πολύ εξοικειωμένο με τα μωρά και το κλάμα τους. 

Η Mkombozi με το που είδε το νεογέννητο μωρό να κλαίει το σήκωσε από τα κουρέλια και το κουβάλησε μαζί της στον καταυλισμό. Κατάφερε με επιτυχία να διασχίσει έναν πολυσύχναστο δρόμο με αυτοκίνητο και μετέφερε το μωρό στην φωλιά του, όπου και η ίδια πριν λίγες μέρες είχε γεννήσει τα μωρά της. Πολύ σύντομα, δύο από τα παιδιά της οικογένειας άκουσαν το κλάμα του μωρού και έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει. Τότε ειδοποίησαν και τους γονείς τους. Η μαμά της οικογένειας περιγράφει χαρακτηριστικά: "Είδαμε το μωρό ξαπλωμένο ανάμεσα στην σκύλα και ένα κουτάβι της!" 


Το μωρό μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου και πέρασε αρκετές μέρες στη εντατική για να συνέλθει από την ταλαιπωρία. Δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο στις φτωχογειτονιές της Κένυας, μητέρες να παρατούν τα νεογέννητα μωρά τους, καθώς δεν είναι σε θέση να τα αναθρέψουν. Τις περισσότερες φορές οι γονείς που εγκαταλείπουν τα μωρά δεν εντοπίζονται ποτέ. 

Αφού και το τελευταίο κουτάβι της Mkombozi πέθανε, η ίδια μεταφέρθηκε στο SPCA. Το προσωπικό του κέντρου την ονόμασε Mkombozi που στα σουαχίλι σημαίνει "σωτήρας". Στην αρχή η Mkombozi δεν ήταν χαρούμενη που βρέθηκε στο κέντρο και ήθελε να ξαναγυρίσει στους δρόμους που γνώριζε. Έτσι προσπάθησε να το σκάσει, όπως το προσωπικό του κέντρου την ξαναμάζεψε και τον φρόντισε όσο καλύτερα μπορούσε. Την έπλυνε και την αποπαρασίτωσε καθώς ήταν γεμάτη ψύλλους. Η σκυλίτσα επίσης ήταν γεμάτη γάλα από την πρόσφατη γέννα της και χρειαζόταν ειδική φροντίδα. 
Μόλις η ηρωική πράξη της Mkombozi έγινε γνωστή, η οργάνωση "Καλοί Σαμαρίτες" πρόσφεραν ένα χρηματικό ποσό στην οικογένεια που την φρόντιζε, για να καλύψουν τα έξοδα των σχολείων των παιδιών.


Όσο για την Mkombozi, υιοθετήθηκε αμέσως από το κέντρο προστασίας ζώων SPCA όπου και φιλοξενήθηκε από την αρχή, και από τότε περνά τις μέρες της ήρεμα και ξεκούραστα χωρίς να έχει ποτέ πια την ανάγκη να ψάχνει απεγνωσμένα στους δρόμους του Ναιρόμπι για φαγητό. Λατρεύει να βρίσκεται μαζί με παιδιά, και επισκέπτεται συχνά τα δημοτικά σχολεία μαζί με τους φροντιστές της, με σκοπό να προωθήσει την φιλοζωία.

Σχετικά με το γιατί η Mkombozi αποφάσισε να σώσει το μωρό, οι φροντιστές της υποψιάζονται πως επειδή τα δικά της νεογέννητα κουτάβια είχαν πεθάνει σχεδόν όλα, είχε την ανάγκη να φροντίσει ένα μωρό. Στην όψη του μωρού αναγνώρισε ένα νεογέννητο ζωάκι και το έφερε αμέσως στη φωλιά της για να το φροντίσει και να αντικαταστήσει έτσι τα δικά της μωρά που έχασε.
"Σίγουρα όλο αυτό έχει να κάνει με την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο. Άλλοι σκύλοι ίσως να μην έδιναν σημασία στο μωρό και να το άφηναν να πεθάνει. Προφανώς η Mkombozi είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σκυλί και καλός γνώστης των δρόμων και της ζωής στον δρόμο. Άλλα σκυλιά που ζούσαν στην ίδια γειτονιά ήταν σε πολύ κακή φυσική κατάσταση, όμως η Mkombozi ήταν η περισσότερο θρεμμένη και καλοζωισμένη από όλα τους, άρα ήξερε πολύ καλά πως να φροντίζει τον εαυτό της." λένε οι άνθρωποι του καταφυγίου. 


Όσο για το νεογέννητο μωρό, ονομάστηκε αρχικά Angel, και αργότερα Angela, και σύντομα υιοθετήθηκε από μια αγαπημένη οικογένεια. 

πηγή: reshareworthy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου